A Francia Pásztorkutya Klub céljai

 

A Francia Pásztorkutya Klub nyolc FCI fajta gondozására kapta meg az engedélyt, melyek közül hét az I. fajtacsoportba, egy a II. fajtacsoportba tartozik. Köztük hat francia, egy francia-belga és egy belga származású fajtát találhatunk. A Klub honlapján megjelentettünk két másik, a kihalás szélén álló Francia Pásztorkutya fajtát is, így téve teljessé a Francia Pásztorkutyák listáját. Ez a két fajta a Labrit és a Savoyai Juhászkutya.

A Klub által gondozott fajták:


Berger de Beauce

Berger de Brie

Berger de Picardie

Berger des Pyrenées á poil long

Berger des Pyrenées á face race

Bouvier des Ardennes

Bouvier des Flandres

Chien de Montagne des Pyrenées

 

 Fajtacsoport/Fajta Magyar megnevezés Származás Magyarországon van
I. fajtacsoport:    
  Berger de Beauce
Berger de Brie

Berger de Picardie
Berger des Pyrenées á poil long
Berger des Pyrenées á face race
Bouvier des Ardennes
Bouvier des Flandres
Beauceron
Briard

Picardiai Juhászkutya
Pireneusi Juhászkutya (hosszúszőrű)
Pireneusi Juhászkutya (csupaszarcú)
Ardenneki Pásztorkutya
Flandriai Pásztorkutya
Francia
Francia

Francia
Francia
Francia
Belga
Francia-Belga

P
P

P
P
-
-
P


II. fajtacsoport:
   
  Chien de Montagne des Pyrenées Pireneusi Hegyikutya Francia

P

A Klub elsődleges célja ezen fajták  hozzáértő gondozása Magyarországon.

Ezen cél érdekében a Klub össze kívánja fogni a Francia Pásztorkutyát tartókat és tenyésztőket.

   Fajtagondozás

A Klub segítséget kíván nyújtani a tenyésztőknek, hogy az  állomány minőségét megőrizhessük, a fajtagazda ország előírásainak minél jobban megfelelő tenyészállományt alakíthassunk ki.
Ezzel elérhetjük, hogy a Magyarországon Francia Pásztorkutyát vásárlók egészséges, az előírásoknak és a mai kor kívánalmainak megfelelő jellemű és küllemű egyedek közül választhassanak. Szeretnénk elérni, hogy kutyáink a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfeleljenek,  hogy mind a tenyésztők, mind a kutyatartók megtalálják a céljaiknak megfelelő kutyát.

   Tenyésztés

A tenyésztők számára a minőség megőrzése, javítása érdekében a Klub tanácsadói jellegű irányítási feladatokat végez, tenyésztői, állategészségügyi, állattartási, jogi ismeretek bővítését célzó előadásokat szervez. Lehetővé teszi a párosítások megbeszélését, segítséget nyújt egyes egyedek elérhetőségének megszerzésében. Az utódok minőségének biztosítása érdekében alomellenőrzést vezet be. A tenyésztői munka segítésére bemutatókat, versenyeket, vizsgákat szervez. A tenyésztésben szerepet játszó aktuális problémákról, betegségekről, tanácsokról a honlapján cikkeket jelentet meg, tenyésztői füzetet dolgoz ki, s azt megjelenteti.

   Kutyatartás

A kutyatartók összefogása érdekében a Klub közös eseményeket, játékos rendezvényeket, szabadidő programot, nyaralótábort szervez. A kutyatartók ismereteinek bővítése érdekében a kutyatartás, nevelés, tanítás, gondozás témakörben előadásokat szervez, honlapján cikkeket jelentet meg, a kutyatartás feladatairól kutyatartói füzetet jelentet meg.

   Fajtamentés, állatvédelem

A Klub a kóborló, gazdátlan Francia Pásztorkutyák számának minimálisra csökkentését szeretné elérni. Ennek érdekében állatvédelmi alapot hozott létre, állatvédelmi felelőst jelölt ki. Létre kívánja hozni az ideiglenes befogadók hálózatát, ahol az elárvult francia pásztorkutyák megfelelő körülmények között várhatják ki új vagy régi gazdájukat. A megtalált vagy elveszett francia pásztorkutyákról szóló információkat a honlapján megjelenteti. Közvetítői szerepet vállal a megtalálók és a befogadók között. Hozzájárul az állatorvosi, gondozási, etetési költségekhez, ha a kutya érdekében szükséges.

   Kutatás-nyilvántartás

A Klub az ősök kutatásával, nyilvántartásával, az almok születési gyakoriságának, egyedszámának felmérésével, statisztikák készítésével kívánja felmérni a tenyésztés tendenciáit. A kutatás eredményének megjelentetésével a tenyésztők munkáját kívánja segíteni. Kérünk mindenkit, akinek a Francia Pásztorkutyákról bármilyen adat van a birtokában, bocsássa rendelkezésünkre, ezzel is segítve munkánkat.

   Információ-szolgáltatás

A fenti célok megvalósításához szükséges információkat a Klub a honlapján, ha szükséges, nyomtatott formában megjelenteti, azokat a Francia Pásztorkutyát tenyésztők-, tartók számára elérhetővé teszi.

   Közvetítői szolgáltatás

A Klub a szükséges dokumentumok, szabályzatok, stb. megszerzésében segítséget nyújt, biztosítja a kapcsolatot a MEOE felé, ellátja mindazokat az érdekvédelmi, közvetítői, képviseleti feladatokat tagjai érdekében, melyeket az egyesülési törvény, illetve a Klub által megkötött szerződések számára lehetővé tesznek. A Klub hatáskörén kívül álló feladatok kapcsán - amennyiben lehetősége van - segítséget nyújt a megfelelő személyek vagy szervezetek megtalálásában.

 

 

A Francia Pásztorkutya Klub története

Hamarosan...

 

 

Kutatási eredmények és statisztikák

Hamarosan...